OGULIN – ZANIMLJIVOSTI

 

Ogulin – zavičaj bajke smješten je u centru kontinentalne Hrvatske, samo 4km od autoceste Zagreb – Split. Tu smo – nadohvat  ruke! Puno je razloga doći i istražiti naš kraj. Možete sudjelovati u utrci ili jednostavno, uživati u  bajkovitom krajoliku i našoj gastro ponudi, upoznati povijest i običaje, posjetiti veličanstvenu planinu Klek, Jezero Sabljake, kuću Bajke, muzej ili nešto treće…dobrodošli ste!

 

Čarobna prirodna baština ogulinskog kraja, burna povijesna zbivanja, najzanimljiviji lokalni događaji i ljudi, oduvijek su rasplamsavali maštu žitelja ogulinskog kraja. Narodna predaja oplemenila je tako svaki kutak našeg kraja i predstavlja nam izuzetnu nematerijalnu ostavštinu naših predaka.

Za zainteresirane sudionike utrke i njihovu pratnju organizirati će se, uz stručno vodstvo kustosa, besplatan posjet Zavičajnom muzeju grada Ogulina. Popis zbirki muzeja možete pogledati ovdje.

 

O povijesti grada Ogulina saznajte više na stranicama Turističke zajednice grada Ogulina.

 

Kako je nastao Klek?

 

Legendom narod tumači i nastanak Kleka, davno kada su na zemlji živjeli bogovi i divovi. Bogovi su svu hranu i piće zadržavali samo za sebe. To je kod divova izazvalo nezadovoljstvo, a jedan od njih - div Klek se zaratio s bogom Volosom, koji je čarobnim mačem skamenio sve što poželi. Na mjestu gdje se danas prostire planina Klek bog Volos je ipak skamenio diva Kleka. Prije nego je skamenjen, Klek se zakleo da će se jednoga dana probuditi i osvetiti se. Slučajno ili ne, u podnožju Kleka teče rijeka Dobra  za koju su naši stari vjerovali da teče iz Klekovih vena, dok se za vrijeme olujnih noći klečke vještice okupljaju pokušavajući probuditi diva Kleka iz stoljetnog sna. Tko zna, možda jednoga dana i uspiju.

 

Ta veličanstvena planina predstavlja kolijevku hrvatskog planinarstva i alpinizma, a više informacija o tome možete pronaći na web stranicama HPD Klek Ogulin i Planinarenje.hr.

 

 

O klečkim vješticama

 

Po legendi, za vrijeme olujnih noći oko ponoći iz cijelog svijeta na Kleku se sakupljaju vještice, vile, vilenjaci, a njihovo kolo i vrisak dopiru čak do Ogulina.

Kako bi se turistima pružio poseban doživljaj, danas možete u Ogulinu susresti kostimirane turističke vodiče i animatore koji će Vam sa zadovoljstvom dati jedinstvenu vozačku dozvolu.

 

O klečkoj spilji

 

Klečka vršna stijena, okomita, visoka je dvjesta metara. Narod prepričava legendu, da u unutrašnjosti stijene, na velikoj hrpi dukata leži u zmiju pretvorena lijepa kraljevna. Stijena se otvara svake stoljetnice. Ako se u to vrijeme nađe hrabar momak i poljubi zmiju, ona će se istog trena pretvoriti u prekrasnu djevojku spremnu udati se za odvažnog i hrabrog momka. Hrpa će dukata biti miraz.

 

O Đulinom ponoru

 

Ponor rijeke Dobre dobio je ime po mladoj djevojci, koja se zvala Đula ili Zulejka. Legenda potječe iz XVI. st. Zulejka je bila plemenitog podrijetla. Roditelju su, kako je to tada bio običaj, obećali Zulejku starijem plemiću za ženu.

Međutim, nakon jedne velike bitke s Turcima, u Ogulin je stigao mladi krajiški kapetan Milan Juraić. Milan je branio frankopansku utvrdu u Tounju. Kad ga je Zulejka ugledala, na prvi se pogled zaljubila. Milan je smrtno stradao u bitci s Turcima. Čuvši to, Zulejka ili Đula sunovratila se u ponor rijeke Dobre zbog svoje nesretne ljubavi.

Tako je ponor dobio ime Đulin ponor. Pogledate li bolje liticu iznad ponora, možete vidjeti profil muškarca koji gleda prema ponoru. Ogulinci kažu da to Milan gleda kamo je nestala njegova Đula.

 

O vilinskoj vodi

 

U Parku kralja Tomislava se nalazi Vrelo Cesarovac do kojeg voda dolazi iz izvora Zdiška  u podnožju Kleka.

Poznato je da je Klek čarobna planina na kojoj, osim vještica, ima i vila planinkinja. To su lijepe žene, obučene u bijelo sa sposobnošću da lete, dobre su i rado pomažu ljudima. Gdje ima vila, ima i vilinske vode. A vilinska voda teče iz Vrela Cesarovac.

Legenda kaže da svaka žena koja popije vode "s Cesarovca", postane lijepa, dobra i zauvijek mlada. Ako pak muškarac popije vodu "s Cesarovca" oženit će se Ogulinkom.

 

Informacije su preuzete sa stranica Turističke zajednice grada Ogulina.

 

 

O

f

info@ogulintrail.com